21 Nov Daal (rode linzen)
Dit keer een klassieker uit Zuid Azië: daal (roze linzen).
Ingrediënten (voor 2 personen)
▲ 1 (250 ml) kop met 200 gram biologische rode daal (rode linzen)
Gebruik je gele linzen? Laat ze dan een avond van tevoren in water weken
▲ 1 kopje rijst (basmati of bruin/zilvervlies)
▲ Himalayazout
▲ 1/2 theelepel gemalen rode peper
▲ Gemalen zwarte peper – een snufje
▲ 10 zwarte peperkorrels (heel)
▲ 5 kruidnagels
▲ 5 groene kardemom
▲ 2 laurierblaadjes
▲ 1 grote tomaat
▲ 1 middelgrote ui
▲ 3 teentjes knoflook [optioneel]
▲ 3 eetlepels olijfolie
▲ Verse koriander, groene hele chillies, citroen
Bereiding:
Snijd de ui, tomaat en eventueel knoflook maar meng ze niet met elkaar
Zorg ervoor dat de ui (en als je gebruikt, knoflook) in hele (!) dunne plakjes worden gesneden.
Zet deze daarna opzij.
Was de rijst en laat het een half uur weken voor het koken.
Rijst smaakt vers gekookt het lekkerste. Kook het daarom pas na bereiden van de daal, zoals hieronder volgt, of tegelijkertijd. Voeg bij het koken wat Himalayazout (1/4 theelepel) aan toe.
Spoel nu de daal een paar keer totdat het water helder blijft en giet af.
Voeg 2,25 koppen water (daal moet onder water staan), de gemalen rode peper, de gemalen zwarte peper, de zwarte peperkorrels, de kruidnagels, de groene kardemon en de laurierblaadjes toe.
Voeg nu Himalayazout naar smaak toe (wij raden 0,5 theelepel aan).
Breng het geheel aan de kook en laat de daal dan op heel laag vuur sudderen.
Na een tijdje zal de daal het water hebben opgezogen.
Zodra het water het niveau van de daal heeft bereikt, voeg je de gesneden tomaat toe.
Laat het nog een tijdje op een laag vuur sudderen tot de tomaat zich vermengt met de daal en alleen nog de tomatenschil overblijft. Roer het mengsel en haal van het vuur.
Bak nu de dun gesneden uien met 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op laag vuur bruin.
[Optioneel: voordat de uien bruin beginnen te worden, doe je er wat dun gesneden knoflook bij]
Roer regelmatig tot de ui (en knoflook) een mooie goudbruine kleur hebben. Haal de pan dan van het vuur en leg de uien inclusief olie (voor smaak) op een bord.
Strooi de uien gelijkmatig over de daal die je eerder hebt bereid, zonder te mengen.
Je daal is nu klaar om geserveerd te worden.
Serveer: Daal wordt het beste met naan, roti of gekookte rijst geserveerd, maar zonder is ook heerlijk! Sprenkel vers gehakte koriander blaadjes en een paar druppels citroen er overheen.
Wij eten er groene hele chillies bij. Dat is ook erg lekker, if you can handle the heat!
Bon appétit!
#daal #recept #linzen #redlentils #organicfood #indiasekeuken #linzencurry #vegetarisch #vegetarischkoken #thuischef #himalaya #zout #bergzout
Volg Bergzout ook op Instagram